Heinäkuu oli ensimmäinen varsinainen kuukausi, jolle olin lähtökohtaisesti määritellyt tietyt tavoitteet. Kesäkuusta oppineena tarkoitus oli pyrkiä pitämään budjetti kokonaisuudessaan kurissa, käytännössä siis alle päivä- ja ruokarahojen summan. Lisäksi tavoitteena oli kuristaa kulutusta baareilun ja vaatehuollon osalta. Tulokset olivat vaihtelevia, mutta lyhyesti kiteytettynä kuukauden tulos oli 84.91 euroa voitollinen. Huomattavaa on, että heinäkuussa oli kuusi matkapäivää ulkomailla, joilta sivareille maksetaan normaalin 13.5 euron sijaan 28 euron korotettua ulkomaanruokarahaa. Päiväraha pysyi samana 4.7 euron suuruisena. Sinällään on kiinnostavaa, että miksi siviilipalvelusmiehille ei sääntöjen mukaan ole sallittua maksaa samansuuruista ulkomaanpäivärahaa kuin "tavallisille" työntekijöille. No, sille ei mahda mitään. Keskimääräiseksi päiväkulutukseksi muodostui 18.27 euroa, joka on marginaalisesti suurempi kuin 4.7+13.5 euroa, mutta kun matkapäivät huomioidaan, kuukauden keskimääräinen päivätulo oli 23.59 euroa.
Tarkasteltaessa kulutuksen koostumusta kuukausitasolla, on selvä, että onnistuin tavoitteissani baarikulutuksen ja vaatehuollon pienentämisen suhteen, sillä kategoriat olivat suuruuksiltaan 38.10e (6.7%) ja 0e (0%). Baareilun suurimmat kustannukset tulivat itse asiassa kahdesta hotellin aulabaarissa nautitusta oluesta, jotka muodostivat sellaisen kivan 26 euron loven; täytynee jatkossa vähän tarkemmin katsoa hintoja. Suurimmat kategoriat heinäkuussa puolestaan olivat liikuntakulut (126 euroa, 22.3%) ja matkakulut (110 euroa, 19.4%). Nämä käytännössä koostuivat Tukholman lennoista ja puolimaraton-ilmoittautumisesta sekä kuun loppupuolen reissua varten uimavarusteiden hankkimisella, jotka voidaan ehkä katsoa pidempiaikaisiksi investoinneiksi, mikäli onnistun pysymään triathlon-treeniohjelmassa talven ja uimaan enemmän. Joka tapauksessa kamoista on välittömämpääkin hyötyä, sillä näillä näkymin työn puolesta joutuu jatkossakin ravaamaan eri maailmankolkissa; lenkkikamojen raahaaminen käsimatkatavaroissa on sen verran ikävää, että uiminen on yllättäen reilusti mukavampi liikuntamuoto.
Päivittäistä kulutusta tarkastellessa on selvää, että suurten piikkien lukumäärä on merkittävästi tippunut. Tämä on pitkälti seurausta baareilun vähenemisestä ja käytännössä heinäkuun suuremmat piikit tulivat juurikin syyskuun Tukholman-reissusta sekä loppukuun lenttokenttähengailun yhteydessä syntyneistä kahvila- ja tuliaiskuluista.
Kumulatiivinen kulutus myös osoittaa, että kulutus on pysynyt melko hyvin hanskassa verrattuna kesäkuuhun. Sininen viiva on kesäkuu, punainen heinäkuu ja keltainen päivä+ruokarahat, poislukien ulkomaankorotukset. Näin siis havaittavaa on, että kiitos kuun viimeisten päivien säästäväisyyden, koko kuukauden osalta päästiin melko lähelle budjettia myös ilman ulkomaanruokarahoja.
Lisäksi vertailtaessa päiväkulutuksen profiilia kesäkuuhun, on viesti edelleen samansuuntainen. Punainen alue on heinäkuu ja sininen kesäkuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti